Snaren vervangen in razend tempo!

Gitaar snaren vervangenIedereen die een gitaar heeft gekocht maakt het ooit een keer mee. Namelijk het vervangen van je oude snaren voor
nieuwe, maar hoe werkt dat? Veel mensen denken direct dat dit onder het werk valt van professionele gitaar reparateurs. Het klinkt heel lastig, maar het is makkelijker dan het lijkt. Gitaar snaren vervangen kan namelijk gewoon thuis. Er zijn natuurlijk wel een paar dingen die je nodig hebt, hieronder opgenoemd:

  • Winder
  • Snaren
  • Kniptang

Oude gitaar snaren verwijderen

Het enige wat je moet doen is het losmaken van de oude snaren. Dit kun je doen door de snaren eerst te ontspannen. Hiervoor draai je de stemmechanieken helemaal terug. Bij een elektrische en basgitaar is het probleem dat de snaren helemaal zijn opgekruld aan de kant van het stemmechaniek. Nu zijn deze lastig door de brug heen te halen van de gitaar, daarom knippen we de gitaar snaren door midden. De nieuwe snaar kan nu makkelijk worden geplaats.

Nieuwe snaren monteren

Met één ding moet je altijd rekening houden wanneer je gitaar snaren gaat vervangen. Namelijk dat je bij een elektrische- en basgitaar de snaar eerst door de brug heen haalt richting de stemmechanieken. De dikke klant blijft haken achter de brug. Bij een western gitaar werkt dit met pinnetjes. Een spaanse gitaar gebruikt daar een speciale knoop voor. Nu kun je bij de stemmechanieken de snaar door het draai mechanische halen. Is dit gebeurd dan kun je de gitaar langzaam weer op spanning brengen.

Gitaar snaren stemmen

Nu zijn je gitaar snaren gemonteerd, maar omdat er nog veel rek in de nieuwe gitaar snaren zitten moeten ze worden gestemd. Dit kun je doen door de snaren steeds iets uit te rekken. Door je vingers onder de snaar te leggen en ze langzaam iets omhoog te bewegen. Druk tegelijkertijd met je duim de snaar weer naar de gitaarhals toe. Stem daarna de gitaar opnieuw en herhaal dit proces minimaal 3 keer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s